Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

15:32 Sebastian Goos og Sebastian Goos

Per Mikael Jensen skal arbejde med “4. generations atomkraft”

Per Mikael Jensen, der tidligere har været topdirektør for TV 2 og Metro International, skal fremover arbejde med “4. generations atomkraft”.

Det skriver han på Facebook, hvor han annoncerer, at han skal være Head of External Affairs for den danske startup-virksomhed Seaborg.

Virksomheden udvikler en reaktor lavet af flydende salt, som ifølge virksomheden hverken kan nedsmelte eller eksplodere.

 

 

14:29 Sebastian Goos og Sebastian Goos

Journalistforbund: Ukrainsk fotograf dræbt i bombeangreb

En fotograf fra den ukrainske tv-station LIVE er blevet dræbt i forbindelse med krigen i Ukraine.

Det oplyser Serhij Tomilenko, der er formand for det ukrainske journalistforbund.

Fotografen Jevhenіj Sakun blev dræbt i forbindelse med et bombeangreb mod et tv-tårn.

14:07 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

’Fodfejl’ koster Kjerteminde Avis 150.000 kroner og udsigt til overskud

Kjerteminde Avis får lige præcis nul kroner i mediestøtte i år. Avisen har nemlig glemt at søge, oplyser formand for bestyrelsen Henrik Madsen til fyens.dk.

”Det er en fodfejl, og nu må vi bare op på hesten igen,” siger han til fyens.dk.

Avisen havde i 2018 et underskud på 261.000 kroner, og i 2019 lød det på 286.000 kroner, men kom med mediestøtte på omkring 160.000 kroner ud af 2021 med et overskud på 10.000 kroner.

”Vi har 285.000 kroner tilbage i kassen, så et år uden mediestøtte vil heldigvis ikke slå os ihjel. Det er bare så ærgerligt, for vi var nået dertil, at vi troede, vi nu kunne komme i gang med at investere,” siger Henrik Madsen til fyens.dk.

13:16 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

DR henter ny chef fra Information

DR har fundet en ny redaktionschef til Debat og Kultur Lyd, efter at den tidligere chef forlod DR på grund af en sag om grænseoverskridende adfærd.

Den nye redaktionschef er Mette-Line Thorup, som kommer fra Information, hvor hun har været ansat siden 1998 og været udlandsredaktør siden 2019.

Mette-Line Thorup bliver chef for en række P1-programmer, herunder ’P1 Debat’ og ’Detektor’, og ’Debatten på DR2’.

”Mette-Line er ikke blot en dygtig og erfaren journalistisk leder med både kulturelt, nationalt og internationalt udsyn. Hun er også en stærk personaleleder, som har bevist at kunne skabe sammenhold på store redaktioner – også blandt medarbejdere, der ikke alle deler samme adresse i det daglige,” siger Gustav Lützhøft, der er ledende redaktionschef for Kultur, Debat og Musik, i pressemeddelelsen.

”Det, kombineret med Mette-Lines smittende motivation og energi, gør hende til det helt rigtige valg for Debat og Kultur Lyd,” tilføjer han.

13:10 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

TV 2’s medarbejdere har stemt ja til overenskomst efter ’amatøragtig’ proces

DJ-medlemmerne på TV 2 har netop stemt for at vedtage den overenskomst, der blev forhandlet på plads under vanskelige vilkår i januar.

Det bekræfter hovedtillidsrepræsentant på TV 2 Lennart Sten over for Journalisten.

Resultatet af afstemningen blev, at 74,9 procent af medlemmerne stemte ja, mens hele 25,1 procent stemte nej til overenskomsten.

Overenskomstaftalen er etårig og løber frem til 28. februar 2023. Den sikrer en stigning på 600 kroner på grundlønnen for alle plus en stigning på 225 kroner mere på den personlige løndel. Derudover er der i gennemsnit 325 kroner til hver medarbejder, der vil blive fordelt efter personlige lønforhandlinger.

Aftalen blev resultatet af en udskældt proces, fordi Dansk Journalistforbund forud for forhandlingerne havde glemt at opsige den eksisterende overenskomst. En fejl, som Lennart Sten har betegnet som ’amatøragtig’.

Den manglende opsigelse gjorde blandt andet, at tillidsfolkene ikke havde adgang til forhandlings-våben, såsom muligheden for at true med strejke eller konfliktvarsel, hvorfor man ifølge Lennart Sten nøjedes med at forhandle en etårig aftale uden at forhandle om idelogiske ting som aftaler for freelancere eller tilkaldetillæg.

12:43 Sebastian Goos og Sebastian Goos

TV 2 og Berlingske ændrer praksis om ‘Kiev’ – Ritzau også på vej med ændringer

TV 2 har i dag besluttet, at man vil følge andre danske medier og fremover omtale Ukraines hovedstad som ‘Kyiv’ i stedet for ‘Kiev’.

Det fortæller udlandschef Jakob Vissing til Journalisten. Berlingske bekræfter også over for Journalisten, at man fremover vil skrive ‘Kyiv’.

Derudover ændrer TV 2 også stavemåden på tre øvrige byer i Ukraine:

“Da alle større danske medier, inklusiv Ritzau, ser ud til at følge Dansk Sprognævns indstilling, der betyder, at de officielle danske stavemåder fremover læner sig op ad de Ukrainske stavemåder fremfor de, der hidtil har været brugt i Danmark – betyder det, at TV 2 nu benævner de store byer som Kyiv, Lviv, Kharkiv og Luhansk.”

Tidligere onsdag bragte Journalisten en historie, hvor TV 2 i et mailsvar, der blev afgivet tirsdag, afviste at ændre praksis, da TV 2 altid har brugt de danske stednavne på byer, lande og stater. “Og dansk stavemåde for Ukraines hovedstad er ‘Kiev’,” lød det fra TV 2. På samme måde mente TV 2 heller ikke, at det ville give mening at kalde Ungarn for ’Magyarország’, som det ellers hedder på ungarnsk.

Går I så ikke lidt på kompromis med jeres eget princip?

“Det vil altid være en konkret vurdering, og her anbefaler Dansk Sprognævn, at det bliver dansk stavemåde, så det læner vi os op ad,” lyder svaret i dag fra udlandschef Jakob Vissing.

På Ritzau bekræfter redaktionschef Martin Darling også, at man er i færd med at genoverveje sin praksis om at skrive ‘Kiev’:

“Vi forsøger at gøre det så nemt at være kunde hos Ritzau som muligt, og derfor er det jo uhensigtsmæssigt, hvis det store flertal af vores kunder skal sidde og udskifte for eksempel et bynavn, inden de kan publicere ritzauindhold. Vi har over årene fundet ud af, at når det gælder translitteration, så kan der som regel argumenteres ganske rationelt for indtil flere løsninger, så vi kigger meget på vores kunders præferencer. Vi kan desværre nogle gange ikke stille alle tilfredse, men da en overvejende del af vores kunder nu ser ud til at foretrække ‘Kyiv’, så går vi nok også den vej i løbet af dagen sammen med et par andre ændringer, som også vil passe bedre ind i vores kunders aktuelle praksis.”

Brugen af ’Kyiv’ i stedet for ’Kiev’ er dog ikke helt ukontroversiel i sproglige kredse. I den direkte translitteration fra ukrainsk til dansk bør byen faktisk staves ’Kyjiv’.

Det anerkender Dansk Sprognævn også i en tekst, der blev lagt ud i fredags, men alligevel har Dansk Sprognævn valgt at anbefale ’Kyiv’, som er den engelske translitteration af det ukrainske ord for hovedstaden. Ifølge Dansk Sprognævn skyldes det, at ’Kyiv’ er ”mere udbredt internationalt og derfor formentlig har fremtiden for sig”. Desuden baserer man sin beslutning på, at det norske sprognævn har anbefalet det samme.

 

10:13 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Afsløring af milliardkup bliver til dramaserie hos DR og tysk tv

DR-dokumentaren ’Milliardkuppet’, der afslørede flere detaljer om, hvordan kriminelle bagmænd på ulovlig vis sugede 12,7 milliarder ud af den danske statskasse, bliver nu til en dramaserie.

Det skriver Niels Fastrup, der er en af journalisterne bag dokumentaren, på Twitter.

”Det føles lidt mærkeligt at fortælle midt i denne forfærdelige krig, men vores afsløringer af milliardkuppet mod Europa bliver til en dansk-tysk tv-serie i 8 afsnit på DR og ZDF,” skriver han.

Projektet foregik i samarbejde med en række udenlandske journalister og gik under navnet CumEx-Files. Niels Fastrup arbejdede blandt andet sammen med den tidligere DR-kollega Thomas Svaneborg og Christian Salewski fra tyske NDR og Oliver Schröm fra ARD om udbytteskatsvindel-sagen.

Dramatiseringen af afsløringerne bliver skrevet af tyske Jan Schomburg, den danske dokumentarist Mads Brügger som kreativ producer og forfatterne Pål Sletaune og Astrid Øye.

09:59 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Kommunikationschef bliver ny formand for Publicistklubben

Kommunikationschef bliver ny formand for Publicistklubben

Bestyrelse er fra venstre: Tor Arnbjørn, Rakkerpak Productions, Lisbeth Langwadt, DR, Nina Rølle, Berlingske, Jesper Jürgensen (formand), Nynne Bjerre Christensen, Joachim Bindslev, TV 2, Amalie Kestler, Politiken, og Lars Mandal. Heine Pedersen/Publicistklubben

Jesper Jürgensen overtager posten som formand for Publicistklubben, efter at Reimer Bo har stået i spidsen for foreningen i tre år.

Det skriver Publicistklubben i en pressemeddelelse efter foreningens generalforsamling, hvor den nye formand blev valgt.

Jesper Jürgensen er chef for public affairs og kommunikation for Rønne Havn og har tidligere arbejdet for Egmont, Danske Medier, Dansk Gold Union og Discovery. Han er uddannet skolelærer og har en journalistisk tillægsuddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Jeg glæder mig til den nye opgave med en række nye kræfter i bestyrelsen. Journalistik er under et stort pres fra nye aktører, nye medier og nye platforme med snævre interesser, både nationalt og internationalt. For at bevare troværdigheden trænger journalistikken mere end nogensinde til at blive belyst og undersøgt af sine egne i et kærligt kritisk forum,” siger Jesper Jürgensen i pressemeddelelsen.

”Publicistklubben er det perfekte forum, fordi klubben historisk set har magtet at bevare den uafhængige debat om principielle og aktuelle emner. Debatter, som gennem mere end 140 år har bidraget til at styrke dansk journalistik,” tilføjer han.

Der har også været udskiftning i bestyrelsen for foreningen, så den nu består af Lars Mandal, Nynne Bjerre Christensen, Amalie Kestler (Politiken), Lisbeth Langwadt (DR), Nina Rølle (Berlingske), Joachim Bindslev (TV 2) og Tor Arnbjørn (Rakkerpak Productions).

09:49 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

TV Syds udviklingschef bliver kommunikationschef for Sydbank

TV Syd må vinke farvel til kanalens udviklingschef, Louise Kielstrup, der fremover skal være kommunikationschef for Sydbank fra 1. maj.

Det skriver Louise Kielstrup i et opslag på LinkedIn.

”Det har krævet mange overvejelser og mindst et par søvnløse nætter at tage beslutningen om at forlade mediebranchen efter mere end et årti og ikke mindst TV Syd. som har været mit ”hjem” de seneste fire år,” skriver hun.

Louise Kielstrup kom til TV Syd i 2018 fra en stilling som digital redaktør for dr.dk, og blev i 2020 ansvarlig for udviklingen af TV Syds digitale indhold.

”Vi har sat den ene rekord efter den anden og fået antallet af brugere på tvsyd.dk til at stige med 57 procent, så vi i dag har rundet 1 million om måneden. Det gør mig stolt,” skriver hun på LinkedIn.

 

09:37 Thomas Møller Larsen

Twitter klar til at lukke ned for russiske statsmedier i EU

Efter at blandt andre Facebook, TikTok og YouTube har lukket ned for de russiske statsmedier RT og Sputnik i EU, er Twitter nu klar til at følge trop.

Det sker, efter at EU har meldt ud, at unionen vil forbyde de to medier.

”Sanktionerne i Den Europæiske Union vil sandsynligvis juridisk kræve, at vi tilbageholder bestemt indhold i EU’s medlemslande,” skriver en talsperson fra Twitter i en mail til nyhedsbureauet Reuters.

”Vi agter at efterkomme ordren, når den træder i kraft,” skriver talspersonen.

Twitter havde i første omgang valgt en anden model, hvor platformen markerede opslag med links til de russiske statsmedier med et orange udråbstegn og med justeringer i algoritmen, så indhold fra de to medier ikke ville blive promoveret. Det var en løsning, der mødte ros af formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, der advarer EU mod at forbyde medier.

09:12 Anna Sol Jørgensen og Thomas Møller Larsen

Ikke kun i EU: Nu griber Facebook ind over for russiske statsmedier på verdensplan

Facebook har sat sine algoritmer til at stoppe med at anbefale indhold fra russiske statsmedier i newsfeedet på globalt plan. Tiltaget gælder samtlige brugere af Facebook. Snart kommer turen også til Instagram.

Desuden vil de to platforme forsyne links til medier, der er under påvirkning af den russiske stat, med et nyt label.

Det fortalte Meta – der ejer Facebook og Instagram – til en række journalister tirsdag, oplyser teknologi-mediet The Verge.

”Så vidt jeg ved, er det uden fortilfælde at gøre det over for et officielt statsmedie,” siger Katie Harbath – tidligere policy director hos Facebook – til The Verge.

Tiltaget kommer, efter at Facebook mandag lukkede ned for de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik News i EU.

08:46 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Netflix har købt hele forsiden af Politiken

Netflix har købt hele forsiden af Politiken

Skærmbillede

For første gang i Politikens levetid har en virksomhed købt sig til hele forsiden som reklameplads.

Det er Netflix, der har købt sig ind på avisens forside for at reklamere for filmen ’Against The Ice’ med danske Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen. Samtidig har Netflix indrykket et interview med skuespilleren i avisen – som der altså også er betalt for.

Det er reklamebureauet Orbit Red, der i samarbejde med mediebureauet Wavemaker står for kampagnen for filmen, skriver markedsforing.dk.

”Netflix udfordrer status quo med deres indhold, men også med måden, de går til markedet. Vi vidste, at det ikke var nok at skabe noget distinkt, vi skulle gøre noget, som aldrig er gjort før,” siger Simon Woller, CCO i Orbit Red, i en pressemeddelelse om kampagnen.

Forsiden er ifølge Markedsføring næsten identisk med Politikens forside fra 28. juli 1912, hvor den forsvundne danske polarforsker, Ejnar Mikkelsen og hans ledsager, maskinist Iversen, var fundet i god behold. Det er de to polarforskeres ekspedition, filmen handler om.

08:42 Kerstin Bruun-Hansen og Kerstin Bruun-Hansen

Danske Mediestuderende har fået ny formand

Danske Mediestuderende har i weekenden valgt ny formand til at stå i spidsen for de omkring 2.800 studerende i Dansk Journalistforbund.

Der er tale om et formandsmakkerskab bestående af Kristine H. Schäfer, der er journaliststuderende og i praktik på P4 Bornholm, og Vera Claver, der studerer kommunikation.

På Twitter skriver Kristine H. Schäfer, at hun er glad og stolt over valget og glæder sig til at arbejde sammen med organisationerne Kaj, KaJo, Andrea og DJ RUC, der repræsenterer de studerende på henholdvis DMJX, SDU, tv- og medietilrettelæggeruddannelsen og på RUC.

07:48 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Dansk Journalistforbund sender penge til sikkerhedsudstyr til journalister i Ukraine

Dansk Journalistforbund sender penge til sikkerhedsudstyr til journalister i Ukraine

Pengene går til, at journalister kan få sikkerhedshjelme, skudsikre veste og andet udstyr. Sergey Bobok/AFP/Ritzau Scanpix

Dansk Journalistforbund (DJ) har doneret 130.000 kroner til to konkrete medier i Ukraine, der har brug for sikkerhedsudstyr som hjelme, skudsikre veste, walkie-talkies, satellitudstyr og batterier til telefoner og computere.

Det skriver forbundet på sin hjemmeside.

”Det er helt afgørende at sikre journalister og medier hjælp til at rapportere og udkomme, så borgerne i Ukraine og omverdenen får så god og pålidelig information som muligt,” siger formand for DJ Tine Johansen.

Pengene kommer fra DJ’s Safety-fond og skal hjælpe de to medier til fortsat at udkomme.

”Pengene fra DJ’s Safety-fond er en virkelig vigtig måde at komme journalister til hjælp i kritiske situationer. DJ’s medlemmer har over flere år støttet journalister og medier, når behovet var størst. Den fleksibilitet og hastighed, det sker med, er afgørende,” siger Jesper Højberg, direktør for International Media Support (IMS), som koordinerer hjælpen, til forbundet.

De to medier har ifølge DJ endnu ikke taget stilling til, om de ønsker at oplyse. at de har modtaget støtte.

1 marts
14:50 Sebastian Goos og Sebastian Goos

DR og Børsen stopper også med at skrive ’Kiev’

DR vil nu på linje med andre danske medier skrive Ukraines hovedstad med stednavnet ’Kyiv’ i stedet for ’Kiev’.

Det oplyser chefredaktør Thomas Falbe til Journalisten.

Ændringen kommer til at gælde fra dags dato og tager udgangspunkt i anbefalingerne fra Dansk Sprognævn, lyder det fra Thomas Falbe:

”Vi søger et ordvalg, der er præcist og dækkende, som tager så lidt fokus som muligt væk fra selve indholdet, og derfor vælger vi som regel de mest udbredte stave- og udtaleformer. Men fordi vi også følger udviklingen i både sprog og samfund, justerer vi også løbende både stednavne, betegnelser, stavning og udtale.”

Også Børsen vil fremover skrive ’Kyiv’ i stedet for ’Kiev’, oplyser nyhedsdirektør Nikolaj Sommer i en sms til Journalisten.

Dansk Sprognævn udgav i fredags en guide til ’Ukrainske navne i danske tekster’, hvoraf det fremgår, at Ukraines hovedstad retteligt bør skrives som ’Kyjiv’ på dansk, hvis man translittererer fra ukrainsk til dansk. ”Men Kyiv er mere udbredt internationalt og har derfor formentlig fremtiden for sig,” tilføjer Dansk Sprognævn, der derfor anbefaler ’Kyiv’.

Også Zetland, Jyllands-Posten og Politiken har valgt at skrive ’Kyiv’ i stedet for ’Kiev’.

 

14:34 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Flere journalister anholdt under russisk demonstration mod krig

Flere journalister og mediefolk blev anholdt i Moskva, da de dækkede en demonstration mod Ruslands invasion af Ukraine.

Det skriver Safety of Journalists Platform.

Ifølge organisationen tæller de anholdte tre journalister fra den russiske kanal Radio Free Europe/Radio Liberty, der blev bragt til en politistation i nærheden, hvor de blev løsladt uden at blive sigtet efterfølgende.

Safety of Journalist Platform oplyser, at der har været meldinger om flere andre journalister, der er blevet fængslet, på trods af at de var tydeligt identificerbare som journalister. Blandt andet blev en journalist for Interfax anholdt, da han tog billeder af et ’No to War’-banner under en demonstration.

”Internationale pressefrihedsorganisationer fordømmer anholdelserne som et forsøg på at fortie dækningen af anti-krigsbevægelsen i Rusland,” lyder det fra Safety of Journalists Platform.

Ruslands myndigheder har i det hele taget holdt skarpt øje med medierne under invasionen af Ukraine og har indført flere regler om, hvilke kilder og ord der må bruges. Hvis medierne bruger andet end officielle russiske kilder eller kalder invasionen for ’invasion’ eller ’krig’, kan de straffes med en bøde på 400.000 kroner.

12:44 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Altinget lancerer flere nichemedier i Norge

Mediekoncernen Alrow Media, der står bag Altinget, er godt i gang med at blive det største politiske medie i Norden og fortsætter i den retning med flere kommende medier i Norge.

Altinget lancerer inden udgangen af 2022 altinget.no, der skal levere nyheder og norsk politik, samtidig med at der bliver lanceret en håndfuld nichemedier, skriver Altinget i en pressemeddelelse.

”Vi har i mange år haft drømmen om at åbne et politisk medie i Norge, nøjagtig som vi har gjort i Danmark og Sverige. Trods alle forskelle minder de tre lande meget om hinanden, og vi er sikre på, at der også i Norge er et marked for et seriøst, uafhængigt og politisk neutralt medie, der dækker politik i dybden,” siger bestyrelsesformand i Alrow Media Rasmus Nielsen i pressemeddelelsen.

Det norske datterselskab er blevet oprettet, og nu er Altinget i gang med de praktiske forberedelser, heriblandt at finde de rigtige folk til både redaktionelle poster og ledelsesroller.

”Det regner vi med at kunne melde ud inden længe,” siger Christoph Nørgaard, administrerende direktør i Altinget, i pressemeddelelsen.

12:18 Sebastian Goos og Sebastian Goos

Kforum solgt for ukendt beløb

Watch Medier og JP/Politiken overtager alle aktier i Kommunikationsforum, der også går under navnet Kforum.

”Det er en ære at overtage ejerskabet af Kommunikationsforum, der er en institution på kommunikationsområdet – et område, der er et stærkt supplement til vores eksisterende portefølje af branchemedier. Jeg er sikker på, at vi ­sammen med det dygtige team kan styrke Kommunikationsforums position blandt professionelle kommunikatører,” siger Anders Heering, chefredaktør og adm. direktør for Watch Medier, til Kommunikationsforums hjemmeside.

Målet er ifølge hjemmesiden at styrke positionen over for professionelle kommunikatører, hvilket blandt andet skal ske ved en række redaktionelle investeringer.

Chefredaktør og direktør Timme Bisgaard Munk følger med over på Watch Medier, hvor han som debat- og analyseredaktør får ansvaret for at skabe et debat- og analyseunivers på Kommunikationsforum.

Parterne har aftalt ikke at offentliggøre købsprisen. Det fremgår dog af Kommunikationsforums hjemmeside, at mediet i 2021 omsatte for 12 millioner kroner.

11:45 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Ekstra Bladet har fundet ny chef for sporten

Det er Michel Wikkelsø Davidsen, der kommer til at overtage posten som chef for Ekstra Bladet Sport.

”Det er jeg fandme glad for,” skriver han på Twitter.

Michel Wikkelsø Davidsen kommer fra en stilling som journalistisk projektleder på sportsredaktionen.

I september sidste år blev der lavet en omorganisering af sportsredaktionen, hvor to chefer blev fyret, og hvor Anders Borup Sørensen, tidligere chefredaktør på bold.dk, blev udpeget som ny daglig leder af sportsredaktionen.

 

10:09 Kerstin Bruun-Hansen og Kerstin Bruun-Hansen

Trods rekordresultat: JP/Politikens nye formand får det halve af sin forgænger

Trods rekordresultat: JP/Politikens nye formand får det halve af sin forgænger

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Selv om JP/Politikens Hus aldrig har været en større forretning end nu, er formandsskiftet i mediekoncernen forbundet med en betydelig besparelse.

Mens den forhenværende bestyrelsesformand Lars Munch sammenlagt fik 2,3 mio. kr. om året, må afløseren Peter Bartram nemlig tage til takke med 950.000 kr. Det skriver Jyllands-Posten.

Det var Peter Bartram selv, som i et tiltrædelsesinterview i sidste uge afslørede, at han ikke engang kommer til at tjene halvt så meget som sin forgænger. Her gjorde hidtidige næstformand dog samtidig en dyd ud af, at han betragter de 950.000 kr. som et passende niveau.

Besparelsen for JP/Politikens Hus på helt præcist 1,364 mio. kr. i løn til formanden sker vel at mærke midt i en strategiperiode, hvor landets største privatejede mediekoncern forsøger at løfte omsætningen fra 3 mia. kr. i 2020 til 5 mia. kr. i 2025.

Ifølge Jørgen Ejbøl, formand for Jyllands-Postens Fond, er honoraret til formanden dog isoleret set steget og følger udviklingen i koncernen, der i 2021 opnåede et rekordhøjt resultat.

Forklaringen på Lars Munchs høje honorar lyder nemlig, at han fik udbetalt en millionbonus for tro tjeneste gennem 10 år som adm. direktør i huset, dengang overtog formandsposten i driftskoncernen, ligesom han også blev begunstiget med en særaftale ved siden af honoraret.

”Formandshonoraret hæves fra 750.000 til 950.000 kr., så med andre ord får Peter Bartram en lønforhøjelse. Vi mener, at det er et passende honorar for en virksomhed i den størrelse,” siger Jørgen Ejbøl til Jyllands-Posten.

10:07 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Ny fellow på SDU skal undersøge klima og journalistik

Gerd Maria May, der tidligere blandt andet har været journalist og redaktør hos Jysk Fynske Medier, bliver ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU.

Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

Den nye fellow skal blandt andet undersøge, hvordan journalistik kan være med til at rykke brugere og borgere fra holdning til handling i forhold til klimaet, og hvordan det kan være til fordel for både mediebranchen, demokratiet og klimaet.

”Jeg ønsker med dette projekt at skabe en indgang for medier til at samle danskerne i en engagerende, inspirerende, nuanceret og tillidsfuld samtale om, hvordan vi skal rykke os fra at have en holdning til klima, til også at handle på vores viden,” siger Gerd Maria May i pressemeddelelsen.

Gerd Maria May har et halvt år og en halv million kroner til at finde svaret på spørgsmålet.

”Det vil jeg gøre ved at samle eksisterende viden og erfaringer fra mediebranchen generelt, teste de bedste resultater i en dansk kontekst og herudfra skabe en overskuelig indgang til klima-spørgsmålet og gøre det tilgængeligt for alle interesserede journalister og redaktører,” siger hun.

09:23 Marie Nyhus og Marie Nyhus

Greenpeace anmelder også influencere i ny greenwashing-sag

”Verdens mest bæredygtige bilmærke”.

Sådan lyder et af udsagnene i en kampagne fra BMW, som miljøorganisationen Greenpeace nu klager over til Forbrugerombudsmanden med beskyldninger om greenwashing.

Ifølge Greenpeace giver kampagnen nemlig forbrugerne et alt for miljøvenligt indtryk af bilerne.

”Når de fremhæver sig selv som verdens mest bæredygtige bilmærke, er det vildledning af trumpske dimensioner,” siger Greenpeaces generalsekretær, Mads Flarup Christensen, til Børsen.

Greenpeace klager også over ”de led, der har medvirkenansvar for den vildledende markedsføringskampagne”. Det gælder ifølge klagen også de influencere, som har medvirket i kampagnen, og de medier, der har bragt annoncerne.

Greenpeace har tidligere klaget over en Mercedes-Benz-kampagne og i den forbindelse trukket flere medier med i klagen.

BMW oplyser i en mail, at de ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

08:48 Kerstin Bruun-Hansen og Kerstin Bruun-Hansen

Redaktør på Prosabladet stopper

Fra og med i dag hedder redaktøren for Prosabladet ikke længere Ole Hoff-Lund.

Redaktøren på de it-professionelles fagblad gennem de seneste fire år har nemlig fået nyt job og skal fremover være presserådgiver i ingeniørforeningen IDA.

Det skriver Ole Hoff-Lund selv på sin Linkedin, hvor han også oplyser, at journalist på bladet Stine Nysten bliver konstitueret redaktør.

08:23 Sebastian Goos og Sebastian Goos

Flere danske medier vil ikke skrive ’Kiev’

Politiken, Jyllands-Posten og Zetland har valgt at holde op med at skrive ’Kiev’ eller ’Kijev’ i artikler, hvor de nævner Ukraines hovedstad.

Det oplyser de tre medier uafhængigt af hinanden.

I stedet kommer medierne fremover til at skrive ’Kyiv’, da det ifølge medierne er et ønske fra ukrainsk side, at man læner sig tættere op ad det ukrainske stednavn Київ.

På Twitter opfordrer Jyllands-Postens chefredaktør Marchen Gjertsen også Ritzau og andre danske medier til at gøre det samme.

Dansk Sprognævn udgav dog i fredags en guide til ’Ukrainske navne i danske tekster’, hvoraf det fremgår, at Ukraines hovedstad retteligt bør skrives som ’Kyjiv’ på dansk. ”Men Kyiv er mere udbredt internationalt og har derfor formentlig fremtiden for sig,” tilføjer Dansk Sprognævn, der derfor anbefaler ’Kyiv’.

Twitter tilføjer Marchen Gjertsen også, at Jyllands-Posten fremover vil omtale Hviderusland som Belarus, hvilket er den engelske eksonym af landet, der på dansk kaldes Hviderusland. Sidste år besluttede det danske udenrigsministerium også at bruge betegnelsen Belarus i stedet for Hviderusland.

07:58 Anna Sol Jørgensen og Anna Sol Jørgensen

Facebook og TikTok lukker for russiske statsmedier i Europa

Brugere af Facebook og TikTok i Europa vil fremover ikke støde på nyheder fra de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik News i deres newsfeeds.

Begge platforme har nemlig besluttet at lukke ned for de russiske statsmediers adgang, efter at EU har meldt ud, at unionen vil forbyde medierne.

”Vi har modtaget henvendelser fra en række regeringer og EU om at tage yderligere skridt i forhold til russiske statskontrollerede medier. I lyset af den exceptionelle situation vil vi begrænse adgangen til Russia Today og Sputnik på tværs af EU,” skriver Nick Clegg, der er vicepræsident for globale affærer hos Meta, der står bag Facebook, på Twitter.

TikTok har over for Washington Post bekræftet, at platformen også følger den linje.

Twitter lukker ikke på samme måde ned for medierne, men begynder at markere tweets med links fra de statskontrollerede medier med et label med et orange udråbstegn automatisk, ligesom firmaet ikke vil promovere tweets fra de konti som foreslåede tweets, ligesom at de også bliver udelukket fra top-søgeresultater.

data_usage add

Flere nyheder