data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

16:06

Tre kvinder fra afghansk tv-kanal er blevet skudt og dræbt

Tre kvindelige ansatte på den afghanske tv-kanal Enikass er blevet skudt og dræbt i et angreb.

Det oplyser tv-kanalen ifølge nyhedsbureauet AFP ifølge journalisten.no.

“De er døde allesammen. De var på vej hjem fra kontoret til fods, da de blev skudt, siger Enikass’ direktør, Zalmai Latifi.

Angrebet skete i Jalalabad i den østlige del af landet, hvor der ifølge tv-kanalens direktør har været flere angreb på medier og journalister den seneste tid.

15:24 Anna Sol Jørgensen

TV 2 Sporten udvider med fem nye chefer

TV 2 Sporten udvider med fem nye chefer, hvoraf tre er fundet internt.

Det oplyser TV 2 i en meddelelse, skriver MediaWatch.

Chef-boostet skyldes, at TV 2 Sporten også udvider antallet af medarbejdere, i forbindelse med at lanceringen af de to sportskanaler TV 2 Sport og TV 2 Sport X fra henholdsvis 2015 og 2020. Samtidig har TV 2 en strategi om at opgradere på TV 2 Play.

TV 2 udvider derudover også sportsdækningen i det hele taget med rettigheder til bl.a. Europa League, fodboldlandsholdets kampe samt rettigheder til vinter-OL i 2022 og sommer-OL i 2024.

De tre nye chefer, der er fundet internt, er Mette Maltsen, Mikael Viuff Hansen og Kasper Ringtved Jensen.

Derudover har TV 2 hentet Nina Colic fra Nordisk Film og Kirsten Nepper Rasmussen fra DR Fyn.

 

13:32 Anna Sol Jørgensen

Berlingske lancerer ny sektion med fokus på hovedstadsområdet

Fra fredag og frem til kommunalvalget vil Berlingske hver uge sende en ekstra sektion med navnet ’Metropol’ ud med fredagsavisen.

Sektionen kommer til at have fokus på hovedstadsområdet, men skal gerne interessere bredere.

”Vi tror, at de historier, vi laver, kan interessere i hovedstadsområdet, men også bredt i det hele taget, fordi vores syn på hovedstaden er, at det ikke bare er et lokalområde, men sådan set Danmarks hovedstad,” siger chefredaktør Tom Jensen og tilføjer:

”Derfor har det, der foregår i hovedstaden, en interesse for en langt bredere kreds end meget andet lokal- og regionaljournalistik.”

12:09

Saudi-Arabiens kronprins politianmeldt i Tyskland for journalistdrab

Presseorganisationen Reportere Uden Grænser har politianmeldt Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, for drabet på Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi.

Det skriver journalisten.no.

Politianmeldelsen er blevet indgivet i Tyskland, og i anmeldelsen beskylder organisationen Mohammed bin Salman for forbrydelser mod menneskeheden.

Anmeldelsen kommer, efter at den amerikanske efterretningstjeneste CIA i weekenden frigav en efterretningsrapport, hvori Mohammed bin Salman bliver beskyldt for ikke bare at have godkendt, men beordret drabet på Jamal Khashoggi. Han blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i 2018.

10:39

Nyhedschef ser ikke problemer i at sende tv fra rigsretssag

DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, ser ikke problemer ved at sende tv fra rigsretten mod Inger Støjberg.

”Jeg tror ikke, man vinder noget ved at pakke det ind og gemme det af vejen,” siger han, efter at Inger Støjberg har sagt til Berlingske, at det skal være muligt for medierne at sende direkte fra Rigsrettens forhandlinger.

Inger Støjbergs melding har skabt bekymring hos formanden for Dansk Dommerforening, Mikael Sjöberg. Han mener, det kan skabe problemer for vidner med tv, fordi udtalelser kan klippes ned. Han ser omvendt ikke problemer i, at skrevne medier gengiver forhandlingerne.

Men den bekymring går ikke igen i DR.

”Det flyver ikke helt. Det kan godt gøres lødigt og med respekt for konteksten,” siger Thomas Falbe.

10:06

Psykisk syg influencer har løjet sig kræftsyg

Influenceren Fie Oppenhagen Arildsen har siden 2016 løjet sig kræftsyg over for sine 20.000 Instagram-følgere, sin familie, medier og Kræftens Bekæmpelse.

Det oplyser familien til Fie Oppenhagen Arildsen til Ekstra Bladet.

Den 31-årige influencer har i årevis holdt sine følgere opdateret om sine tanker om livet som uhelbredeligt syg, og hun har turneret i flere medier, herunder Politiken, Femina, TV 2 og P3, med sin historie. Hun har også indgået i kampagner fra Kræftens Bekæmpelse.

Men ifølge familien er kræftsygdommen en løgn, men Fie Oppenhagen Arildsen er syg, understreger familien.

”Fie har det svært psykisk og er ved at få professionel hjælp. Vi beder om ro omkring Fie og familien til at komme igennem denne krise,” skriver familien i udtalelsen til Ekstra Bladet.

10:01 Anna Sol Jørgensen

Brostrøm: Medierne har klaret krisen ekstremt godt

”Hvis jeg selv skal sige noget overordnet, så synes jeg faktisk, de danske medier har klaret den her krise ekstremt godt.”

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview med ugebrevet Mandag Morgen.

I maj sagde Søren Brostrøm i et interview med Journalisten, at der nogle gange fra mediernes side blev ledt efter ’håret i suppen’. Men den kritik var ikke generel, understreger han i Mandag Morgen:

”Det var mest møntet på Berlingske, som jeg synes lavede nogle underligt rodede tidslinjer, hvor man laver den der kontrafaktiske historieskrivning,” siger Søren Brostrøm.

09:37 Anna Sol Jørgensen

Twitter indfører mærkat til vildledende vaccine-opslag

Twitter er begyndt at markere opslag om coronavacciner, hvis opslagene i selskabets øjne kan betragtes som vildledende.

Det skriver Twitter i et blogindlæg.

Teksten på mærkaterne på de tweets, der kan indeholde misinformation, lyder, at:

”Dette tweet kan være vildledende. Find ud af, hvorfor sundhedsmyndigheder anser Covid-19-vacciner for at være sikre for de fleste mennesker.”

Samtidig er Twitter begyndt at holde regnskab med profiler, der deler potentielt vildledende informationer om vacciner gentagne gange, så brugerens profil enten bliver låst i en periode eller bliver helt udelukket fra platformen.

09:27 Anna Sol Jørgensen

Dommere er klar til at vurdere Årets Pressefotos efter corona-forsinkelse

Det har været udskudt på ubestemt tid, men nu er dommerkomitéen bag Årets Pressefoto klar til at samle sig og vurdere, hvilken fotograf der skal løbe med titlen i år.

Det oplyser Dansk Journalistforbund (DJ).

Dommerne mødes den 19. og 20. marts for at vurdere bidragene til konkurrencen.

Der er også kommet åbningsdato på udstillingen, der finder sted den 7. maj 2021.

09:12 Anna Sol Jørgensen

Genstart flytter ind på P1

DR’s nyhedspodcast ’Genstart’ flytter ind på P1 alle hverdage klokken 13.

Det oplyser redaktionschef Claus Cancel til MediaWatch.

’Genstart’ er ifølge Dansk Podcast Index den mest downloadede podcast herhjemme, men Claus Cancel vil gerne have den længere ud.

”Jeg synes, ’Genstart’ skal sendes i radioen, fordi vi på den måde når nogle andre end dem, der kan finde ud af at bruge podcast. Der er stadig nogen, der ikke ved, hvordan man finder sådan en,” siger Claus Cancel til MediaWatch.

Claus Cancel har som led i en chefrokade vinket farvel til posten som chef for ’P1 Orientering’ og skal fremadrettet fokusere mere på udvikling af nyheds- og aktualitetspodcasts.

”Vi kan alle sole os i ’Genstarts’ succes, som er helt fantastisk, men vi skal finde ud af, hvor vi skal hen efter det, og det er det, jeg skal stå for nu,” siger han til MediaWatch.

1 marts
15:55

Facebook News rykker ind i Tyskland

Facebook News, der er det sociale medies nyhedssektion med indhold fra medier, rykker ind i Tyskland fra maj.

Det skriver Facebook ifølge MediaWatch i et blogindlæg.

Facebook har indgået aftaler med store nationale medier som Die Zeit og Der Spiegel, og med alle lokale og regionale medier når listen over samarbejdspartnere op på over 100 tyske medier.

Aftalerne betyder, at Facebook betaler for at give adgang til mediernes indhold.

13:31

Chefredaktøren på A4 Medier stopper

Chefredaktør på A4 Medier, Nicolai Kampmann, stopper ved udgangen af marts.

Det skriver han ifølge netavisen Pio på Facebook.

Dermed er A4 Medier på jagt efter en ny chefredaktør.

”Vi vil fortsætte den gode udvikling, der er i virksomheden, i forhold til at sikre et bæredygtigt nyhedsmedie for lønmodtagerne i Danmark. Og så skal vi finde en afløser for Nicolai, der kan gribe stafetten,” siger formanden for udgiverselskabet A4 Mediers bestyrelse, sekretariatschef hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, Michael Jacobsen, til Pio.

 

12:47 Marie Nyhus

Lægemiddelstyrelsen går på TikTok

Onsdag går Lægemiddelstyrelsen på TikTok, fortæller styrelsens kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf til Journalisten.

Formålet er at understøtte en oplyst debat om coronavaccinerne.

”TikTok er den hurtigst voksende sociale medieplatform herhjemme. Vi vil hellere bruge nogle ressourcer på at være på platformen og så efter et halvt år konstatere, at ’nå, det kom der ikke det vilde ud af’, end vi vil stå i den omvendte situation og konstatere, at ’det skulle vi have satset mere på’,” siger han.

Så vidt vides, er Lægemiddelstyrelsen den første danske myndighed til at begive sig ud på den kinesisk ejede platform.

Thomas Dybro Lundorf betegner det som et ‘pilotprojekt’, der skal evalueres efter et halvt år. Han vil ikke afsløre, hvordan det første TikTok-opslag fra styrelsen kommer til at se ud på platformen, der mest er kendt for korte videoopslag med dans og musik.

”Men jeg kan sige, at vi har været i meget hårde forhandlinger med Thomas Senderovitz (direktør i Lægemiddelstyrelsen) om netop dans. Det er jo en balance, når man er offentlig myndighed, mellem på den ene side at være seriøs og på den anden side tale ind i det øvrige indhold,” siger kommunikationschefen.

12:27 Anna Sol Jørgensen

Kæreste til dræbt journalist: Kronprins skal straffes

Det har afgørende betydning, at kronprinsen i Saudi-Arabien, som gav ordre til det brutale drab på journalisten Jamal Khashoggi, bliver straffet, siger den dræbte journalists forlovede, Hatice Cengiz, i en udtalelse på Twitter.

Det skriver Ritzau.

Udtalelsen kommer i kølvandet på en detaljeret amerikansk efterretningsrapport, hvori CIA anklager kronprins Mohammed bin Salman for at have godkendt drabet på Khashoggi.

– Det ville ikke kun give os retfærdighed for Jamal, men det kan også forhindre lignende hændelser i fremtiden, skriver hun.

10:28 Anna Sol Jørgensen

Dørene bliver lukket under retssag mod spionage-tiltalt russer

Retssagen mod en russisk statsborger tiltalt for spionage mod en dansk virksomhed kommer til at foregå bag lukkede døre.

Det har Retten i Aalborg besluttet, skriver Ritzau.

De fremmødte pressefolk har protesteret over de lukkede døre, men det kommer ikke til at ændre på beslutningen.

“Der vil uvægerligt komme oplysninger frem om særlige efterforskningsmetoder, både konkret i denne sag og generelt, der vil betyde noget for Danmarks forhold til fremmede magter og særlige hensyn til disse,” siger dommer Helle Dietz ifølge Ritzau.

10:23 Anna Sol Jørgensen

10 journalister anholdt under demonstrationer i Myanmar

Mindst 10 journalister er blevet anholdt under demonstrationer mod militærkuppet i Myanmar.

Det oplyser pressefrihedsorganisationen Komiteen for Beskyttelse af Journalister (CPJ) i en pressemeddelelse.

I går blev blandt andre AP-journalisten Theun Zaw anholdt, da han dækkede en af demonstrationerne mod militæret.

“Myanmars myndigheder bør øjeblikkeligt løslade alle mediefolk, der er blevet anholdt for at dække nyheder, herunder Thein Zaw fra AP. Vi opfordrer myndighederne til at afstå fra at rejse sigtelser mod dem,” siget Steven Butler, der er programkoordinator for CPJ i Asien.

“Joyrnalister har ret til at dække begivenheder af offentlig interesse i Myanmar, og de skal ikke chikaneres og arresteres for at gøre deres arbejde,” tilføjer han i pressemeddelelsen.

10:11 Anna Sol Jørgensen

Organisationer: USA skal straffe Saudi-Arabien for mordet på Khashoggi

USA og de forenede nationers allierede skal indføre mod Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, for mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Sådan lyder det fra pressefrihedsorganisationen Komiteen for Beskyttelse af Journalister (CPJ), efter at en amerikansk efterretningsrapport har placeret ansvaret for drabet på Jamal Khashoggi hos kronprinsen, der ifølge rapporten ikke bare godkendte drabet, men sandsynligvis også beordrede det.

Indtil videre har det dog ingen konsekvenser fået for Mohammed bin Salman.

“Det er skuffende og frustrerende, at USA stadig er uvillig til at reagere på sine efterretninger og at indføre sanktioner mod Mohammed bin Salman for at organisere drabet,” skriver organisationen Freedom House på Twitter.

Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i Tyrkiet i 2018.

 

 

09:14 Anna Sol Jørgensen

Jysk Fynske Medier smider 30 millioner kroner i nye digitale lokalmedier

Jysk Fynske Medier investerer 30 millioner kroner i et nyt projekt, der skal skabe flere nye digitale lokalmedier i de områder af Danmark, der i øjeblikket kan betegnes som nyhedsørkener.

Det oplyser Jesper Rosener, administrerende direktør i mediekoncernen, til Horsens Folkeblad.

Meldingen kommer, efter at Facebook i sidste uge lancerede et nyt projekt, der investerer i at skabe lokalmedier i nyhedstørre områder.

– Det går ikke, at vi siger, at der ikke er økonomi til at blive i de områder. Vi er nødt til at være der, for vi kan ikke leve med, at demokratiet og i særdeleshed nærdemokratiet styres af Facebook, siger Jesper Rosener til Horsens Folkeblad.

Jysk Fynske Medier vil oprette redaktioner i kommunerne Skanderborg, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs samt flere bydele i Aarhus og København. Mediekoncernen har i sinde at ansætte omkring 20 nye journalister.

08:46 Anna Sol Jørgensen

Politiken vinder guld for digitalt nyhedsdesign

Politiken har i løbet af weekenden høstet en guldmedalje for digitalt nyhedsdesign ved The Society of News Design’s årlige prisuddeling.

Guldmedaljen er givet i kategorien ‘Use of Photography or Photo Story’ for et fotoprojekt, hvor en fotograf har fundet frem til en lang række koncentrations- og udryddelseslejre, hvorfra han har fotograferet himlen over de tidligere lejre.

New York Times er løbet med de fleste andre guldmedaljer i de øvrige kategorier, men både TV 2 og DR har også fået anerkendelse i en række af kategorierne.

26 februar
14:29 Kerstin Bruun-Hansen

Ombudsmand: OK at begrænse journalists adgang til fængslet syrienskriger

Det var ikke i strid med ytringsfriheden, da en journalist i gang med en tv-dokumentar om bl.a. en dømt syrienskriger, fra fængslet fik opsat en række betingelser for at interviewe den indsatte. Det konkluderer Folketingets ombudsmand.

Fængslet betingede sig blandt andet, at den dømte mand ikke måtte tale om selve forbrydelsen, og at der måtte ikke laves optagelser af manden.

Det fik journalisten til at klage til Folketingets ombudsmand. Men ifølge hans vurdering var de vilkår, som blev fastsat for interviewet, altså forenelige med ytringsfriheden. Også selvom indsatte som udgangspunkt har ret til at udtale sig til pressen og lade sig filme.

“Men denne indsatte er for få år siden blevet dømt for kriminalitet af en art, som Folketinget betegner som de allergroveste forbrydelser mod det danske samfund. Derfor kan jeg ikke kritisere kriminalforsorgens betingelser for dette interview,” siger Niels Fenger i en pressemeddelelse.

12:38

World Press Photo undersøger fotografers vilkår – deltag her

Lige nu gennemfører World Press Photo  i samarbejde med CatchLight and Knight Foundation den årlige ‘State of Photography 2020’-undersøgelse.

Er du selv fotojournalist, billedredaktør, kunstfotograf, fotounderviser eller lignende, kan du deltage i undersøgelsen her.

Spørgsmålene i undersøgelsen går blandt andet på, hvilken type fotografi man laver, hvor stor en andel af ens indkomst, der kommer fra fotografisk arbejde, om man er forsikret og, hvordan coronakrisen har påvirket ens arbejde.

World Press Photo skriver selv, at målet med rundspørgen er at få en dybere forståelse for professionelle fotografers vilkår i dag.

12:02 Kerstin Bruun-Hansen

Svenske medier overvejer forbud mod Clubhouse på arbejdstelefonen

De svenske public service medier SVT og Sveriges Radio (SR) undersøger lige nu, om den populære app Clubhouse kan forbydes på medarbejdernes arbejdstelefoner. Det skriver det svenske Journalisten.

Clubhouse er et socialt medie, hvor man i forskellige samtalerum kan føre samtaler, og flere store svenske mediehuse og organisationer som for eksempel den svenske journalistforening har allerede deres egne samtaler på platformen.

Men så sent som i sidste uge blev Clubhouse kritiseret for manglende sikkerhed, og derfor undersøger de to public service-mediehuse nu sikkerhedsrisiciene.

SVT og SR har tidligere forbudt Tiktok på medarbejdernes arbejdstelefoner. 

11:37 Kerstin Bruun-Hansen

Ny Twitter-feature kan give dig penge for dine tweets

På et event torsdag afslørede Twitter ifølge NiemanLab, at det sociale medie arbejder på en ny feature, der gør det muligt for Twitter-brugere at kræve betaling for at følgere kan se deres tweets.

Det nye feature bliver kaldt ‘Super Follow’ og vil også indeholde en mulighed for at at skabe mere lukkede rum i stil med grupper på Facebook.

Der er endnu ingen lanceringsdato for ‘Super Follow’, men flere Twitter brugere rejser spørgsmålet om, hvorvidt nyhedsmedier for eksempel vil tillade journalister med mange følgere at lægge deres egene tweets bag betalingsmur og beholde pengene selv.

10:14 Kerstin Bruun-Hansen

Analyse: Kvinder motiveres af personaleledelse, mænd går mere op i løn

Flertallet af ledere vælger ledervejen ud fra et ønske om personlig udvikling og en ambition om at få indflydelse til at gøre tingene bedre. Det viser ny analyse fra Lederne.

Mere 6.100 ledere har svaret på undersøgelsen. De er blevet spurgt om, hvad det var, der fik dem til at gå ledervejen – og her tæller lønnen ikke meget.

Men selv om højere løn kun var et motiv for at blive ledere blandt 15 procent af lederne, så er der her en markant kønsmæssig forskel på, hvordan kvinder og mænd ser på det med lønnen.

Det er nemlig 18 procent af mændene, der svarer, at højere løn var et af de tre væsentligste motiver til at blive leder, mens det kun gælder for 9 procent af kvinderne.

Analysen viser også, at signifikant flere kvinder end mænd svarer, at lysten til personaleledelse var et af de tre væsentligste motiver til at blive leder.

 

09:29 Kerstin Bruun-Hansen

Facebook lancerer tiltag mod nyhedsørkener

Et nyt initiativ fra Facebook, der skal løse udfordringerne med såkaldte “nyhedsørkener”, bliver i dag rullet ud i Danmark og Norden.

Initiativet går under navnet Facebook Accelerator og er finansieret og organiseret af Facebook Journalism Project. Det er især målrettet lokalmedier, der via et ni måneders forløb med workshops og legater på 50.000 dollars skal hjælpes fremad i den digitale omstilling.

Ansøgningsvinduet er åbent fra i dag og indtil den 12. marts, og det er muligt for alle medier at ansøge, oplyser Facebook i en pressemeddelelse.

Facebook Accelerator blev lanceret som pilotprojekt i USA i 2018. Siden da har forløbet været afholdt 13 gange over hele verden med omkring 175 deltagende medier. Som eksempel har programmet hjulpet det tyske mediehus Funke med at øge antallet af betalende abonnenter med over 45 procent hen over et kvartal, skriver Facebook i pressemeddelelsen.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen