Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

Pippi Langstrømpe har influenza

Matilde Kimer er af den ukrainske sikkerhedstjeneste blevet beskyldt for at bedrive propaganda for Rusland, og tjenesten har derfor taget presseakkrediteringen fra hende. Det har fået udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til at love at forfølge sagen politisk, og Dansk Journalistforbunds formand har kaldt beslutningen uhyrlig.

Det udsagn bliver bakket op af kollegerne i det ukrainske forbund.

”Vi har tillid til vores kolleger og tager deres udtalelser om situationen med tilbagekaldelsen af ​​Matilde Kimers akkreditering alvorligt,” lyder det i udtalelsen.

Vil henvende sig til sikkerhedstjenesten

Lena Kushch understreger, at det ukrainske journalistforbund har stor respekt for deres udenlandske kollegers arbejde i landet, herunder også danske journalisters.

Derfor vil forbundet også tilbyde sig selv som mægler i konflikten mellem landets sikkerhedstjeneste og danske Matilde Kimer.

”Med sådan et forslag vil vi henvende os til repræsentanterne for den ukrainske sikkerhedstjeneste og bede Dansk Journalistforbund om at være den anden side af dialogen,” lyder det i udtalelsen.

11. august

A4 finder ny redaktør internt

A4 Overenskomst får fremover 29-årige Kristoffer Nordskov som redaktør.

Det oplyser A4 Medier på sin hjemmeside.

Kristoffer Nordskov har været journalist på A4 Medier i knap tre år. Han overtager efter Kasper Rasmussen, der er blevet ansat som ny redaktør på NB-Beskæftigelse hos NB-Medier.

Radius CPH udvider partnerkreds

Radius CPH udvider partnerkredsen med Kasper Ibsen Beck, der tidligere har været kommunikationsdirektør i Arla.

Det oplyser Radius i en pressemeddelelse.

Partnergruppen i Radius består dermed nu af Nicolaj Taudorf Andersen, Henrik Fallesen, Mads Bech Larsen og Kasper Ibsen Beck. Michael Kristiansen er derudover tilknyttet som associeret partner.

08:11 Andreas Marckmann Andreassen og Emil Ellesøe Ditzel og Ritzau

Mens Netflix taber terræn, vokser Disney+

I modsætning til rivalen Netflix øger Disney+ antallet af abonnenter.

Streamingtjenesten har ved udgangen af det seneste kvartal øget antallet af abonnenter til 152,1 millioner. Det svarer til en stigning på 31 procent i forhold til samme kvartal året før. I forhold til det foregående kvartal har Disney+ fået 14,4 millioner flere kunder.

Det fremgår af Walt Disney-koncernens kvartalsregnskab, der er offentliggjort onsdag aften dansk tid.

Væksten i brugertallet, der ifølge nyhedsbureauet AFP er større end forventet, kommer på et tidspunkt, hvor konkurrenten Netflix er under pres.

I årets andet kvartal mistede Netflix næsten én million betalende kunder. Det meddelte selskabet i juli. Netflix er dog stadig størst med næsten 221 millioner abonnenter verden over.

Ny afgørelse kan blive skelsættende i kampen for falske selvstændige

Ny afgørelse kan blive skelsættende i kampen for falske selvstændige

Mats Magnussen gik som journalist undercover som woltbud for at afdække et heftigt politisk debatteret spørgsmål. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

I en ny afgørelse har Lønmodtagernes Garantifond slået fast, at to såkaldte falske selvstændige i en sag om dækning af ubetalt løn fra et konkursramt plejefirma var at betragte som lønmodtagere, selv om de var ansat som selvstændige konsulenter.

Det skriver FOA i en pressemeddelelse.

Sagen kan ifølge fagforbundet få stor betydning for at sikre de såkaldt falske selvstændige – som der også er mange af blandt DJ’s medlemmer – mod lidt for smarte ansættelsesvilkår.

Falske selvstændige har typisk egne cvr-numre og hyres ind som underleverandører – for eksempel som fotografer eller grafikere – men indgår i arbejdsplanen på lige fod med deres kolleger ansat i ’almindelige’ stillinger.

”Nu har vi myndighedernes ord for, at man ansættelsesretsligt er at betragte som lønmodtager – selv om man er hyret ind som underleverandør,” udtaler næstformand i FOA Thomas Enghausen i pressemeddelelsen.

Afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond kommer efter en lignende sag, hvor journalist Mats Magnussen gik undercover som Wolt-bud og rettede henvendelse til Skatterådet for at få klarlagt, om han skattemæssigt var at betragte som selvstændig eller som lønmodtager. Her var beskeden fra Skatterådet, at han var lønmodtager.

Watch Medier opruster i Norge

Danske Watch Media, der har eksisteret i Norge siden 2020, udvider nu sine søstermedier i landet. Det skriver Mediawatch.

Udvidelsen sker med ansættelsen af Øyvind Henriksen som nyhedsredaktør. Han får det redaktionelle ansvar for de norske netmedier FinansWatch, AdvokatWatch og EiendomsWatch, hvor han hidtil selv har været redaktør.

De tre norske branchemedier er søstermedier til de danske medier af samme navn, og Watch Media hører ligesom det danske Watch Medier under JP/Politikens Hus i Jyllands-Postens Erhvervsmedier.

10. august

Lokalavis’ sending af Viborg FF’s europakamp var en succes

Flere end 45.000 gange blev der trykket på ’play’, da Viborg Stifts Folkeblad i går aftes sendte fodboldkampen mellem Viborg FF og B36 Torshavn.

Det skriver bladet selv på sin hjemmeside.

Derudover oplyser bladet, at flere end 4.100 sad samtidig og fulgte kampen live, og at det i alt blev til 530 døgns seertid fra kampen.

Viborg Stifts Folkeblad købte i samarbejde med avisens sponsorer rettighederne til kampen, fordi ingen tv-stationer havde købt dem.

For nyligt måtte FC Midtjylland også selv indkøbe rettighederne til klubbens kamp mod Benfica, da tv-stationerne afviste at købe kampen på grund af en for høj pris.

JP-lokalredaktør skifter til Radio4

Tobias Hansen Bødker har opsagt sin stilling som lokalredaktør for JP Horsens, da han har fået job som undersøgende journalist og tilrettelægger på Radio4.

Det skriver JP Horsens.

”Det er altid ærgerligt at skulle sige farvel til en kollega og i dette tilfælde samtidig en særdeles dygtig journalist og redaktør, som har trukket et stort læs i JP Lokals første leveår. Jeg ønsker alt mulig held og lykke til Tobias,” siger ansvarshavende chefredaktør for JP Lokal Viggo Lepoutre Ravn.

 

Åbent for bud: Hvem skal vinde FUJ-priserne?

Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) har åbnet for indstillinger til FUJ-priserne, der uddeles i forbindelse med DJ’s fagfestival i november i Odense.

Deadline for indstillinger er onsdag den 31. august klokken 23.59. Derudover er det et krav, at den indstillede journalistik er bragt i perioden fra 31. august 2021 til og med 31. august 2022 i Danmark, Grønland eller på Færøerne.

Der er som altid fire kategorier: Graverprisen, Aktualitetsprisen, Formidlingsprisen og Metodeprisen.

Du kan indstille din favorit via FUJ’s hjemmeside. 

Berlingske får ny digital chef

Berlingske får ny digital chef

Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix

Berlingske har ansat Stinne Andreasen som ny digital redaktionschef fra 1. oktober. Hun kommer fra en stilling som digital redaktionschef på Kristeligt Dagblad.

Det oplyser Berlingske i en pressemeddelelse.

På Berlingske afløser hun Kevin Walsh, der er blevet redaktionel udviklingschef for hele Berlingske Media-koncernen.

”Det er ren luksus at skulle arbejde med kvalitet i de digitale fortælleformer på et medie, der både har så højt et fagligt niveau, og som er førende herhjemme inden for digitalisering. Og så bliver det skønt efter 10 år at vende tilbage til min gamle arbejdsplads og gode kolleger. Det ser jeg meget frem til,” siger Stinne Andreasen i en pressemeddelelse fra Berlingske.

Google udpeger ny landechef i Danmark

Googles 140 ansatte i Danmark får 5. september ny chef. Det bliver Bianca Bruhn, der fremover skal stå i spidsen for Google Danmark.

Det fortæller Google i en pressemeddelelse.

46-årige Bianca Bruhn kommer fra en stilling som direktør for EU og Storbritannien hos analysevirksomheden Yougov.

Hun afløser Malou Aamund, der efter seks år i stillingen har søgt nye udfordringer.

08:07 Ritzau

Tidligere Twitter-ansat dømt for spionage for Saudi-Arabien

En tidligere Twitter-medarbejder i USA ved navn Ahmad Abouammo er ved en amerikansk domstol tirsdag blevet dømt for at spionere for Saudi-Arabien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge mediet Bloomberg har han videregivet personlige informationer til Saudi-Arabien om platformens brugere, som under anonyme brugernavne kritiserede kongeriget og den royale familie.

Derudover har Abouammo været agent for Saudi-Arabien, ligesom at han har prøvet at skjule en betaling med forbindelser til en ansat ved den royale familie i landet.

Bieber blev fotograferet alligevel – men ikke alle medier fik lov

Bieber blev fotograferet alligevel – men ikke alle medier fik lov

Justin Bieber spillede også på Smukfest i Skanderborg i sidste uge. Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

I Norge vakte det stor fortvivlelse, at popmusikeren Justin Bieber ved en koncert i Trondheim krævede et decideret fotoforbud. Men forhandlinger mellem arrangøren og Bieber-lejren førte i sidste ende til, at der blev udstedt et begrænset antal fotokontrakter til enkelte medier, der så måtte dokumentere dele af koncerten.

Det skriver norske Journalisten.

Ifølge mediet Medier24 fik VG, NRK og Adresseavisen lov til at fotografere.

9. august

Politiken opretter ny fællesredaktion

Politiken opretter ny fællesredaktion

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politiken opretter en samlet Danmarksredaktion, der fremover skal samle dækningen af samfund, politik, forbrug og hverdagseksistens i en fælles redaktion.

Det skriver avisen i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen kommer op mod 50 journalister til at samarbejde på tværs på den nye redaktion.

Idéen er at styrke den journalistiske kreativitet og det digitale topniveau, lyder det videre.

Tanja Parker Astrup, der siden 2016 har været redaktionschef for Forbrug & Liv, bliver redaktionschef for Danmarksredaktionen.

Øvrige medarbejdere skifter også skrivebord:

  • Politisk redaktør Anders Bæksgaard bliver souschef på Danmarksredaktionen efter næste folketingsvalg, hvor han får ansvaret for politik. Avisen vil desuden udpege en ny politisk redaktør efter valget.
  • Kathrine Rossau bliver redaktør for Forbrug
  • Peter Schøler bliver redaktør for Samfund
  • Tina Krongaard bliver digital producer

 

Udenrigsministeriet kender ikke til øvrige udelukkelser fra Rusland

Udenrigsministeriet kender ikke til øvrige udelukkelser fra Rusland

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Udenrigsministeriet har ikke kendskab til andre danskere, der på samme måde som DR-korrespondent Matilde Kimer skulle være blevet udelukket fra Rusland.

Det skriver Udenrigsministeriet i en mail til Journalisten.

Efter 13 år som DR’s korrespondent i Rusland blev journalist Matilde Kimer i sidste uge udvist af landet, da hun landede i en lufthavn i Moskva.

Dansk tv-selskab med trecifret millionunderskud

Discoverys danske forretning kom ud af 2021 med et trecifret millionunderskud. Det viser det nyeste regnskab for Discovery Networks Denmark, ifølge Mediawatch.

Helt præcist kom tv-selskabet, der blandt andet står bag streamingtjenesten discovery+ og Kanal 4, Kanal 5 og 6’erne, ud af 2021 med minus 367,2 millioner kroner på bundlinjen.

Discoverys regnskabstal for 2021 kan ikke direkte sammenlignes med tidligere år. Selskabet er nemlig fusioneret med sin egen hidtidige ejer, selskabet Discovery Communications Nordic, skriver Mediawatch.

For 2022 forventer ledelsen et underskud af nogenlunde samme størrelse som i 2021 og regner med en ”forbedering begyndende i 2023”, lyder det i regnskabet.

08:14 Ritzau

Journalist anklaget for pædofile overgreb på helt små piger

Journalist anklaget for pædofile overgreb på helt små piger

Sagen begynder i dag ved Retten i Roskilde. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når pædofile krænkere har siddet på anklagebænken i danske retssale, har han siddet på tilhørerrækkerne som journalist for et større dansk medie og berettet om overgreb på børn.

Men derhjemme gemte han selv bunkevis af børnepornografiske billeder på sine harddiske, og ifølge anklagemyndigheden foretog han stribevis af krænkelser mod børn, der kom i hjemmet.

Tirsdag sidder han så selv på anklagebænken ved Retten i Roskilde. Han er tiltalt for at have krænket 31 børn. Antallet af anklager om krænkelser løber samlet op i langt over hundrede.

Journalisten er beskyttet af et navneforbud. En dommer har vurderet, at det på nuværende tidspunkt vil udsætte ham for en unødig krænkelse, hvis hans identitet bliver offentligt kendt. Derfor kan hans navn, bopæl og arbejdsplads ikke nævnes.

Anklagemyndigheden beskylder journalisten for gentagne gange af have forgrebet sig på småpiger i hjemmet, for eksempel i badesituationer, som han i mange tilfælde har taget billeder af.

De fleste af de overgreb, som er nævnt i anklageskriftet, er kategoriseret som blufærdighedskrænkelser. De skal være begået i årene 2011-2015 mod 31 børn i alderen 3-14 år. 167 overgreb mener anklagemyndigheden, at den kan bevise.

Anklageskriftet nævner derudover en række mere alvorlige overgreb, som er så grove, at der efter anklagemyndighedens opfattelse er tale om voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

Journalisten har på tidligere retsmøder erkendt sig skyldig i dele af sagen, men ikke i de groveste forhold.

Prorussisk troldehær bandlyst fra Facebook og Instagram

Meta, selskabet bag Facebook og Instagram, har lukket over 1.000 Instagram-kontoer, som stod bag spam og propaganda på mediers sider til støtte for Ruslands krig mod Ukraine.

Det skriver selskabet selv ifølge Mediawatch i sin nyligt offentliggjorte sikkerhedsrapport for andet kvartal.

Ifølge Meta opererede ”troldehæren” fra et kontor i St. Petersborg i Rusland og bestod af flere personer, der arbejdede i skiftehold med blandt andet at fylde kommentarsporet hos medier og influencere med holdninger, der kunne tyde på en overvejende støtte til Rusland i krigen mod Ukraine.

8. august

Anders Krab-Johansens assistent bliver HR-chef

Lucia Elisabeth Kyle skal fremover være HR-chef i Berlingske Media-koncernen.

Det skriver hun i et opslag på LinkedIn.

Lucia Elisabeth Kyle har indtil nu arbejdet som assistent for Berlingske Media-koncernchef Anders Krab-Johansen.

Filmskolen ansætter Nagieb Khaja

Den Danske Filmskole har ansat en række nye fagmedarbejdere, herunder journalist og Cavling-vinder Nagieb Khaja.

Det oplyser skolen i en pressemeddelelse.

Nagieb Khaja skal undervise på dokumentarinstruktøruddannelsen, som også får Phie Ambo, Cecilia Lidin og Malene Choi som undervisere.

På filmfotografuddannelsen har filmskolen ansat Catherine Pattinama Coleman, Louise McLaughlin og Kim Hattesen som undervisere.

EB sender fly i luften med budskab til Barbara Bertelsen

EB sender fly i luften med budskab til Barbara Bertelsen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et fly med bannerteksten ’Gå nu hjem, Barbara’ har ifølge Ekstra Bladet mandag formiddag fløjet rundt over Christiansborg.

Det er sendt i luften af Ekstra Bladet og henvender sig til Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og er ifølge chefredaktør Knud Brix et resultat af flere forskellige – men dog forgæves – forsøg på at få svar.

”Vi har gennem længere tid forsøgt at få fat på både Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen for at finde ud af, hvorfor de ti embedsmænd, der får benhård kritik i Minkkommissionens beretning, ikke er sendt hjem, mens man undersøger, om de skal have en straf,” siger han til Ekstra Bladet.

Lokalavis i Viborg køber rettigheder til europæisk fodboldopgør

Lokalavis i Viborg køber rettigheder til europæisk fodboldopgør

Viborg vandt det første opgør mod B36 Torshavn. Tirsdag mødes de to klubber igen. Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Viborg Stifts Folkeblad har i samarbejde med avisens sponsorer købt rettighederne til Viborg FF’s Conference-League kamp mod B36 fra Torshavn tirsdag.

Det skriver avisen på sin hjemmeside.

”Sportsjournalist Thomas Mielcke fik idéen til at undersøge, hvad det ville koste – og om det overhovedet ville være teknisk muligt – at sikre rettighederne til kampen, og det satte mig mildest talt på arbejde både torsdag, fredag og lidt i weekenden, men nu bør den være sikker: Folkebladet har sikret sig rettighederne til at vise B36 Tórshavn-Viborg FF tirsdag aften,” skriver redaktionschef Kristian Wesenberg Andersen.

Kampen vil blive vist på folkebladets hjemmeside, men under et lidt anderledes setup end til en superligakamp. Blot en enkelt kameramand vil således være på plads til opgøret, lyder det videre.

I indlægget tilføjer redaktionschefen, at det kunne lade sig gøre at købe kampen til en ”fornuftig” pris.

For nyligt måtte FC Midtjyllland også selv indkøbe rettighederne til klubbens kamp mod Benfica, da tv-stationerne afviste at købe kampen på grund af en for høj pris.

PFA sagsøger Facebook-ejer for misinformation

PFA sagsøger Facebook-ejer for misinformation

FILE PHOTO: A smartphone with Facebook's logo is seen in front of displayed Facebook's new rebrand logo Meta in this illustration taken October 28, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Det danske pensionsselskab PFA sagsøger nu techkæmpen Meta, der står bag Facebook, for at vildlede og udbrede misinformation.

Det skriver Finans på baggrund af en pressemeddelelse fra PFA.

PFA mener i lighed med flere andre investorer verden over, at Meta har vildledt investorerne i perioden 29. april til 21. oktober 2021. PFA og delstaten Ohio er blevet udpeget til at være i spidsen af gruppesøgsmålet.

PFA oplyser, at baggrunden for sagen omhandler en algoritmeændring, som skulle øge brugerengagement, men reelt endte med at udbrede misinformation og anden skadelig information.

Sagen har sit udspring i The Facebook Files, som Washington Journal publicerede forrige år, hvor det med interne dokumenter fra Facebook blev bevist, at Facebook var bevidst om de skadelige effekter ved algoritmerne i forhold til bl.a. spredning af misinformation, men i offentligheden afviste kendskab.

USA-korrespondent bliver ny udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad

Når hendes barsel til januar er slut, begynder Sidsel Nyholm som ny udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.

Det oplyser avisens ansvarshavende chefredaktør, Jeppe Duvå, til MediaWatch.

Sidsel Nyholm har siden 2006 været USA-korrespondent på avisen og erstatter Kerrin Linde i rollen som udlandsredaktør, da hun 1. september skifter til TV 2.

Tidligere journalistformand blandt talerne ved nyt europæisk folkemøde

Ytringsfriheden og drab af journalister er blandt de emner, som publikum på ’Det Europæiske Folkemøde’ kan blive klogere på, når festivalen Political Festival of Europe løber af stablen 25.-28. august 2022.

Det sker, når Mogens Blicher Bjerregård, international rådgiver og indtil juni 2022 formand for det europæiske journalistforbund, deltager i en debat om pressefrihed, oplyser festivalen i en pressemeddelelse. Han medvirker desuden i en debat om respekten af forskellige kulturer og religioner i Europa.

Folkemødet er det første af sin slags og giver besøgende fra hele Europa lejlighed til at forme europæisk demokrati og dets fremtid.

Flere nyheder